אנקדוטה מעניינת לתייר במונטנגרו היא המטבע הלאומי ואיך היורו קשור לכל זה…

למונטנגרו יש היסטוריה ארוכה, ועם הזמן היא השתמשה בכמה מטבעות שונים:

במאה ה-19 המדינה היתה נסיכות, והמטבע שלה היה מטבע הכסף ‘הפרפר’. הפרפר שימש עד 1906, אז הוחלף בכתר המונטנגרי, שהיה צמוד לפרנק הצרפתי. במהלך מלחמת העולם הראשונה נכבשה מונטנגרו על ידי האימפריה האוסטרו-הונגרית, והקרונה האוסטרו-הונגרי הפך למטבע הרשמי.

לאחר המלחמה, הפכה מונטנגרו לחלק מממלכת הסרבים, הקרואטים והסלובנים, והדינר הוצג כמטבע הלאומי. לאחר התפרקות יוגוסלביה בשנות ה-90, המשיכה מונטנגרו להשתמש בדינר היוגוסלבי עד שאימצה את המארק הגרמני בשנת 1999. כאשר גרמניה עברה למטבע האירו ב-2002, מונטנגרו הלכה בעקבותיה והחלה להשתמש באירו כמטבע הרשמי שלה.

מונטנגרו אימצה באופן חד צדדי את האירו כמטבע הרשמי שלה בשנת 2002, למרות שאינה חברה באיחוד האירופי או בגוש האירו.

 

מדוע מונטנגרו החליטה לאמץ את היורו:

שימוש היסטורי: למונטנגרו יש היסטוריה של שימוש במארק הגרמני, שהיה המטבע דה פקטו במדינה לפני כניסת היורו. כשגרמניה עברה ליורו, מונטנגרו הלכה בעקבותיה.

יתרונות כלכליים: לאימוץ האירו יש כמה יתרונות כלכליים עבור מונטנגרו, כולל עלויות עסקה נמוכות יותר, יציבות מחירים רבה יותר והגדלת השקעות זרות.

תיירות: מונטנגרו היא יעד תיירותי פופולרי, ורבים מהמבקרים בה מגיעים ממדינות המשתמשות באירו. על ידי אימוץ האירו, מונטנגרו מקלה על תיירים להבין את מחירי הסחורות והשירותים.

סיבות פוליטיות וסמליות: מונטנגרו רואה באימוץ האירו סמל למחויבותה לאינטגרציה האירופית וכדרך לאותת לשאר העולם שהיא מדינה יציבה ואמינה.

 

ראוי לציין שבעוד מונטנגרו משתמשת באירו כמטבע הרשמי שלה, אין לה את היכולת להנפיק שטרות ומטבעות יורו משלה. במקום זאת, היא משתמשת באירו המונפקים על ידי הבנק המרכזי האירופי (ECB) ומדינות אחרות בגוש האירו.

כל מדינה בגוש האירו הטביעה מטבע משלה של יורו אחד שעיצובו שונה בגב, המכונה “הצד הלאומי” של המטבע. הצד הקדמי של המטבע זהה בכל מדינות גוש האירו וכולל מפה של אירופה.

ההחלטה לאפשר לכל מדינה בגוש האירו לעצב את הצד הלאומי שלה במטבע של יורו אחד התקבלה על מנת לקדם תחושת זהות ואחדות בין מדינות אירופה תוך מתן אפשרות למגוון תרבותי והיסטורי מסוים. לכל מדינה יש הזדמנות לבחור עיצוב המייצג את ההיסטוריה, התרבות או הסמלים הלאומיים שלה, מה שיכול לעזור ליצור תחושת גאווה וחיבור בין אזרחיה.

עם זאת, העיצובים במטבע של יורו אחד כפופים לכללים והנחיות מסוימים. לדוגמה, הם חייבים לכלול את שנים עשר הכוכבים של דגל האיחוד האירופי ואינם יכולים לכלול סמלים פוליטיים או שנויים במחלוקת. העיצובים מאושרים גם על ידי הנציבות האירופית כדי להבטיח שהם עומדים במפרט הטכני הנדרש.

בעוד שלמטבעות של אירו אחד ממדינות שונות יש צדדים לאומיים שונים, כולם הילך חוקי בכל גוש האירו וניתן להשתמש בהם לסירוגין ללא הגבלות או עלויות נוספות.

ראוי לציין  שכללי ההתנהגות האגרסיבית של מדינות גוש האירו לא חלים גם על מונטנגרו. השאלה המיידית היא מדוע, הרי המטבע הוא המטבע האירופאי הסטנדרטי.

מדינות גוש האירו הן קבוצה של מדינות חברות באיחוד האירופי (EU) שאימצו את האירו כמטבע הרשמי שלהן. כחברה שאינה חברה באיחוד האירופי, מונטנגרו אינה כפופה לחוקים ולתקנות המסדירים את התנהגותן של מדינות גוש האירו בכל הנוגע למדיניות הפיסקלית והכלכלית שלהן.

עם זאת, למונטנגרו יש מערכת חוקים ותקנות משלה השולטים בהתנהגותה הכלכלית. לדוגמה, מונטנגרו חברה בהסכם הסחר החופשי של מרכז אירופה (CEFTA), הקובע כללים לסחר בין החברות בה. מונטנגרו היא גם מדינה מועמדת לחברות באיחוד האירופי, וככזו, היא נדרשת להתאים את מדיניותה לאלו של האיחוד האירופי כדי להצטרף בסופו של דבר לגוש.

ראוי לציין שמונטנגרו אכן משתמשת באירו כמטבע הרשמי שלה, למרות שהיא אינה חברה בגוש האירו. המשמעות היא שהמדיניות המוניטרית של מונטנגרו נקבעת במידה רבה על ידי הבנק המרכזי של אירופה (ECB), שקובע את שיעורי הריבית ומנהל את אספקת הכסף עבור כל אזור האירו. כתוצאה מכך, כלכלת מונטנגרו מושפעת מאוד ממדיניות מדינות גוש האירו, גם אם היא אינה כפופה לאותם כללים ותקנות כמוהן.

קשה לדבר על המטבע במונטנגרו, מבלי לדבר מספר מילים על המדיניות הכלכלית חברתית של הממשלה במונטנגרו

מונטנגרו היא כלכלה קטנה ופתוחה עם כלכלת שוק מתפתחת. מאז קבלת העצמאות ב-2006, המדינה מיישמת מגוון מדיניות חברתית וכלכלית שמטרתה למשוך השקעות זרות, להגביר את התחרותיות ולשפר את רמת החיים של אזרחיה.

 

אחד מסדרי העדיפויות המרכזי של המדיניות הכלכלית של מונטנגרו הוא לקדם צמיחה בת קיימא באמצעות פיתוח מגזרים אסטרטגיים, כגון תיירות, חקלאות ואנרגיה. הממשלה גם פעלה לשיפור הסביבה העסקית על ידי צמצום הבירוקרטיה וייעול ההליכים למשקיעים.

במונחים של מדיניות חברתית, מונטנגרו יישמה שורה של צעדים שמטרתם להפחית את העוני ואי השוויון. הממשלה מעניקה צורות שונות של סיוע סוציאלי לקבוצות חלשות, כולל פנסיה, קצבאות נכות ותוכניות רווחה סוציאלית. היא גם השקיעה בבריאות ובחינוך, במטרה לשפר את הגישה לשירותים אלה עבור כל האזרחים.

מונטנגרו גם פועלת להתאים את מדיניותה לאלו של האיחוד האירופי, מכיוון שהיא מדינה מועמדת לחברות באיחוד האירופי. הדבר כלל יישום שורה של רפורמות שמטרתן לחזק את שלטון החוק, לקדם דמוקרטיה ולשפר את המשילות.

 

בסך הכל, המדיניות החברתית והכלכלית של מונטנגרו מכוונת לקידום צמיחה כלכלית בת קיימא תוך שיפור רמת החיים של כל האזרחים. עם זאת, ככלכלה קטנה ומתפתחת, יש עדיין אתגרים שצריך להתגבר עליהם, כולל רמות גבוהות של אבטלת צעירים וחלוקה לא אחידה של העושר.

גיורא זה מעניין אותי

רוצה לשמוע עוד

למידע נוסף
הבנתי
באתר הזה נעשה שימוש בקובצי cookie מ-Google כדי לספק את שירותי האתר ולנתח את תנועת הגולשים.