איך נחשב דיפלומט יפני במלחמת העולם השנייה לחסיד אומות עולם?
סמפו סוגיהארה היה דיפלומט יפני ששימש כסגן קונסול בליטא במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא ידוע כמי שהנפיק ויזות לפליטים יהודים, וכך איפשר להם להימלט מהשואה, בניגוד להוראת ממשלת יפן. הוא נחשב בעיני רבים לחסידי אומות העולם בשל מעשיו, שהצילו על פי ההערכות כ-6,000 איש.
במהלך מלחמת העולם השניה, באמצע שנת 1940, הממשל הסובייטי החליט לפזר את כול הנציגים הדיפלומטים מקובנה, ליטא כיוון שליטא סופחה לברית-המועצות. בעקבות זאת פנה נציג הסוכנות היהודית בליטא וביקש לתת אשרות מעבר יפניות ליהודים מפולין שנתקעו בליטא. הרציונל היה לתת ליהודים אשרות סובייטיות לעבור בשטח ברית המועצות, בדרך מפולין ליפן, כך הם יוכלו להגיע לאי בשם קוראסאו, אשר שייך להולנד. לקוראסאו לא היה צריך כל אשרה כדאי להכנס אליו. הסובייטים הסכימו לכך, אך בתנאי אחד. הסובייטים דרשו שהפליטים היהודים יקבלו אשרות מעבר גם מיפן.
היפנים לא הסכימו להעניק את האשרות האלו ליהודים.
היהודים, בצר להם פנו לאותו דיפלומט יפני, אשר יש בליטא, מספר שבועות לפני שהקונסוליה היפנית נסגרה ב-31 אוגוסט 1940. זו הייתה בעצם הדרך היחידה של אותם יהודים להימלט מהמלחמה באירופה. סוגיהרה, למרות שממשלת יפן סרבה להצעה, ודחתה אותה על הסף, לא יכל לשאת זאת מבחינה מוסרית. הוא ידע שאם לא יזייף את האשרות, הוא יאלץ לחיות עם ההרגשה שיכל להציל 6000 איש ממוות בטוח, אך לא עשה זאת. כיוון שכך, הוא הקדיש את כל זמנו עד שהקונסוליה נסגרה למתן אישורים מזוייפים ליהודים. חלק מהיהודיםהגיעו לסין, ומשם התפצלו למקומות שונים בעולם, חלק לארצות הברית, ובסיום המלחמה לשאר העולם. סוגיהרה סיפק כ- 3500 אשרות מזוייפות
כאשר חזר ליפן ב-1947נתבקש סוגיהרה לעזוב את השירות הדיפלומטי היפני מכיוון שזייף את אותן אשרות מעבר. ב-1984 העניק לו יד ושם תואר חסיד אומות העולם.
סמפו סוגיהרה זכור ומוערך בדרכים שונות ברחבי העולם על פעולותיו ההומניטריות במהלך מלחמת העולם השנייה. חלק מהדרכים שבהן הוא מונצח כוללות:
חסידי אומות העולם: סוגיהרה הוכרה על ידי יד ושם, אנדרטת השואה והמוזיאון בישראל, כחסיד אומות העולם, כבוד שניתן לא-יהודים שסיכנו את חייהם כדי להציל יהודים בתקופת השואה.
אנדרטאות: ישנן מספר אנדרטאות המוקדשות לסוגיהארה, כולל אחת בליטא ואחרת ביפן.
מוזיאונים: כמה מוזיאונים, כמו מוזיאון סוגיהרה בקובנה, ליטא, הוקמו כדי לשמר את מורשתו וכדי לחנך את המבקרים על חייו ומעשיו.
שמות רחובות: לכבודו נקראו מספר רחובות בערים שונות בעולם, לרבות בתל אביב, ישראל ובווילנה, ליטא.
סרטים וספרים: היו כמה סרטים דוקומנטריים וספרים על סוגיהארה, שעזרו לשמור על סיפורו בחיים ולחנך את הדורות הבאים על פעולותיו ההומניטריות.
איפה בעולם חיים היום צאצאיו של סמפו סוגיהרה?
צאצאיו של סמפו סוגיהרה חיים כיום במדינות שונות ברחבי העולם. חלקם עדיין מתגוררים ביפן, שם סוגיהארה נולד וגדל, בעוד שאחרים התיישבו במדינות אחרות כמו ישראל וארצות הברית. חלק מצאצאיו של סוגיהרה נטלו גם חלק פעיל בשימור מורשת אביהם ובקידום סיפורו, על ידי השתתפות באירועים ודיבור על מעשיו.